Image Alt

Zašto moj pas pilji u mene?

Pas pilji u mene

Zašto moj pas pilji u mene?

Spremate se da se sklupčate na kauču, pokrivate se ćebetom, uzimate daljinski upravljač i odjednom… možete da ga osetite. Nepogrešiv sablastan osećaj da vas neko posmatra. Polako okrećete glavu i uočavate pseće oči pune čežnje kako pilje u vas.

Zašto vaš pas pilji u vas?

Da li kuje plan za dominaciju nad svetom?

Da li je gladan?

Da li zna nešto što vi ne znate?

Da, ovo ponašanje ponekad može da bude prilično čudno i zabrinjavajuće, ali ne plašite se! Postoje mnogi dobri razlozi zbog kojih vaš pas pilji u vas.

5. Nešto mu nedostaje u dnevnoj rutini

Psi lako razvijaju rutinu u skladu sa vašom. Na primer, ukoliko ga hranite svakog dana u tačno osam ujutru, možda će piljiti u vas ukoliko par minuta kasnite sa davanjem hrane. Ili, ako ga šetate svako veče posle večere, može piljiti u vas i pitati se zbog čega se ne spremate da krenete, čak i ako pada kiša napolju. Ukoliko često putujete, može piljiti u vas dok pakujete svoj kofer, znajući da ćete uskoro otići.

4. Nešto mu treba

Možda je gladan. Možda je sakrio svoju kost ispod jastuka na kom sedite. Možda silno želi da ode napolje radi vršenja nužde. Psi ne mogu da pričaju sa nama i da nam kažu šta žele, ali mnogi psi imaju neverovatno izražajne oči i koriste ih u pokušaju komuniciranja sa nama. Stoga, vaš pas može piljiti u vas jer mu treba vaša pomoć u vezi sa nečim ili želi da vi uradite nešto.

3. Traži hranu

Verovatno zna izgled vašeg lica i očiju ukoliko upravo planirate da ga zadovoljite i želi da bude spreman. Naši psi definitivno znaju da mi za njih predstavljamo resurse i uvek su u pripravnosti kako bi ih dobili! Neki vlasnici ljubimaca brinu da će njihov pas početi da dominira nad njima ukoliko pilji u njih dok jedu, ali ovo je daleko od istine. Ne morate da jedete nešto pre nego što vaš pas jede kako biste mu pokazali da ste vi vođa. Odgovor je mnogo jednostavniji – vaš pas ne želi da uzdigne svoj položaj; samo želi da podelite sa njim!

Ukoliko ste ikad hranili svog psa dok ste jeli naučili ste ga da pilji u vas; on sad očekuje od vas da to uradite ponovo. Tako ste možda stvorili naviku koja vas sada nervira. Verujte, nada umire poslednja. Bez obzira na to da li ste ga vi naučili tom ponašanju, ako vam smeta naučite svog psa da sedi na svom krevetu sa igračkom napunjenom hranom dok jedete ili ga jednostavno zatvorite u drugu sobu.

2. Pokušava da vas shvati

Kada vaš pas pilji u vas on često prati vaše ponašanje kako bi saznao šta se dešava i kako će to uticati na njega. Ne brinite – to je normalno! Iako vam se možda ponekad čini da je on taj koji
kontroliše, zapravo ste vi glavni. Vi odlučujete šta jede i kada jede. Vi odlučujete kada ide napolje. Vi odlučujete kada je vreme za igru, kada ga vodite kod veterinara, i gde spava. Vi ste najvažniji! Stoga je vaš pas prilično opravdano zainteresovan za razumevanje onoga što ste naumili jer to direktno utiče na njega.

1. Voli vas

Kao što i vi sa ljubavlju gledate u oči vašeg partnera, psi gledaju u vaše oči kako bi vam ukazali da vas vole. Videćete da vaš pas ima mek izraz lica uz možda blago žmirkanje. Ako vaš pas pilji u vas sa sentimentalnim izrazom u očima, ovo je obično ono što izgleda – znak da vas voli!

Napiši komentar

4 + 3 =