Image Alt

Pet najopasnijih ljudskih hrana za pse

Opasna hrana za pse

Pet najopasnijih ljudskih hrana za pse

Ukoliko ste vlasnik psa, verovatno svakodnevno doživljavate situaciju da vas pas radoznalo gleda dok jedete nadajući se da ćete mu nešto dati. Teško je odoleti. Znamo. Ali pre nego što se odlučite za ovak korak, pročitajte listu najopasnijih ljudskih hrana kojima ne bi trebalo da ih hranite.

5. Čokolada

Prema Kontrolnom centru za otrovane životinje (Animal Poison Control Center APCC), prosečan broj slučajeva trovanja čokoladom u Sjedinjenim Američkim Državama je 48 dnevno. To je jedna od najčešćih ljudskih hrana koja izaziva trovanje pasa s obzirom na to da im je veoma dostupna. Telo psa ne može tek tako da metaboliše teobromin kog ima u čokoladi, što može da prouzrokuje mučninu, povraćanje, dijareju i druge komplikacije koje mogu dovesti do smrti. Čokolada može da bude veoma opasna za vašeg psa, čak i u malim dozama, tako da je najbolje da tu šećernu poslasticu zadržite za sebe.

4. Citrusno voće

Citrusna kiselina i esencijalna ulja mogu da prouzrokuju iritaciju digestivnog sistema i mogu uticati na centralni nervni sistem psa. Iako nije štetno u malim količinama, citrusno voće, kao što su narandže, mandarine i klementine, imaju visok nivo šećera i mogu da izazovu nagli porast šećera u telu vašeg psa. Ovo može prouzrokovati komplikacije kao što su gojaznost i pseći dijabetes.

3. Orah makadamija ili australijski orah

Orah makadamija može da izazove zapaljenje pankreasa kod pasa zbog visokog sadržaja masti. Nakon što ih pojedu, mogu se pojaviti povraćanje, manjak apetita, bolovi u stomaku i smanjen nivo aktivnosti. Ako se simptomi pogoršaju i primetite da vaš pas ima visoku temperaturu ili poteškoće u hodanju, najbolje je da ga što pre odvedete kod veterinara. Čak i veoma mala količina ove vrste oraha može da izazove zapaljenje pankreasa.

2. Sirovo ili nedovoljno skuvano meso

Iako psi jesu evoluirali od vukova, oni nemaju istu želju ili toleranciju na sirovo meso. U sirovom ili nedovoljno skuvanom mesu se mogu naći i štetne bakterije kao što su ešerihija koli ili salmonela koje utiču na pse na isti način kao i na ljude. Ukoliko želite da svom psu date neku ukusnu i mesnatu poslasticu, dajte im nešto posno i kuvano.

1. Ksilitol

Mnogi proizvodi koji su psima pristupačni sadrže ksilitol. Bombone, žvake, peciva i pasta za zube su samo neke od stvari koje psi ne bi trebalo da jedu, a takore

i su im na dohvat ruke. Ksilitol može da izazove lučenje insulina koji dovodi do hipoglikemije. Kod nekih rasa pasa, preterano lučenje insulina može da izazove otkazivanje jetre za samo nekoliko dana.

Napiši komentar

19 − fifteen =