Image Alt

Kako da učinite da vaš pas dođe kada ga zovete

Kako da učinite da vaš pas dođe kada ga zovete

Kako da učinite da vaš pas dođe kada ga zovete

Da li vas vaš pas gleda sa nečim što podseća na pseći osmeh i otrči u drugom pravcu kada ga zovete? Ne treba da se osećate loše, neki vlasnici bi pomislili da ste srećni što imate psa koji vas makar pogleda! Nažalost, retkost je videti psa koji doskakuće do svog vlasnika kada je pozvan, naročito kada je okružen primamljivim ometačima kao što su drugi psi. Ali ne plašite se, jer je učenje vašeg psa da dođe kada ga pozovete prilično lako.

Suzili smo svoje najbolje znanje o treningu pozivanja u pet lakih saveta.

Pratite ove korake i vaš pas će postati bolji u odgovaranju na pozivanje – ako ne i skoro savršen.

5. Vežbajte korišćenjem reči za pozivanje

Započnite vežbe odgovaranja na pozivanje unutra. Kada vam se vaš pas već približava, recite mu ,,Dođi!“ ili vašu reč za pozivanje. Budite dosledni korišćenjem iste, jedne reči svaki put. Počastite vašeg psa čak i ako vam prilazi sa pola metra udaljenosti.

Vežbajte udaljavajući se sve više od vašeg psa kada ga pozovete.

Ponekad, vežbajte ,,Dođi!“ i ,,Stani!“, ali ne uvek. Kada vaš pas postane veoma dobar u prilaženju unutra, počnite da vežbate napolju.

4. Ne puštajte psa sa povoca još uvek

Dok vaš pas ne postane veoma pouzdan u odgovaraju na pozivanje, ne puštajte ga sa povoca na javnim ili neograđenim mestima. Prerano puštanje sa povoca može biti opasno i osuđuje psa na neuspeh.

Možete nabaviti povodac dugačak 9 metara koji ćete koristiti na prostranim, otvorenim mestima kako biste vašem psu dali slobodu bez gubljenja kontrole. Povodac eliminiše mogućnost greške. Ako vaš pas ne dođe, skratite povodac i pohvalite ga kada dođe blizu.

3. Neka vam džepovi mirišu

Ukoliko vežbate odgovaranje na pozivanje sa vašim psom, potrudite se da uvek kod sebe imate mnogo poslastica. Nemojte biti škrti, suvi keksići ili granule nisu dovoljno uzbudljivi da bi pojačali odgovaranje na pozivanje. Koristite meso, hot dogove, jaja, nešto veoma ukusno.

2. Nemojte preterati

Što se više ponavljate, to će vaš pas više naučiti da vas isključi. Ukoliko psa pozovete deset puta pre nego što dođe, primetiće da zapravo ne mora da dođe kada ga prvi put pozovete.

Nemojte mu dati opciju da vas ignoriše. Zovite ga samo kada mislite da postoji dobra šansa da će doći. Nemojte ga zvati ako njuška ili trči za pticom. Ali, zovite ga ukoliko će istrčati na put.

Ako vaš pas ne želi da dođe, jednostavno idite do njega. Ili, sačekajte dok ne završi sa njuškanjem i jurenjem ptica. Samo nemojte da dozvolite sebi da postanete pokvarena ploča.

1. Neka vaš ton bude srećan

Izbegavajte paničenje ili ljutnju kada vaš pas ne želi da dođe do vas. Ovo se veoma lako uočava u vašem glasu i nijedan pas ne želi da bude u blizini ljute osobe. Budite mirni i koristite isti ton svaki put kad zovete vašeg psa. Zovite vašeg psa na način zbog kog će poželeti da dođe do vas.

Ovo je još lakše sa pozivanjem putem zviždanja. Pozivanje putem zviždanja nikada ne zvuči ljutito, i uvek zvuči isto. Takođe je lakše da ovako pozovete vašeg psa, a da ne uznemirite druge ljude.

Napiši komentar

nineteen + eight =