Image Alt

Psi i mačke nisu prenosioci korona virusa

Pas i žena nose maske - korona virus

Psi i mačke nisu prenosioci korona virusa

Odeljenje za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Hong Konga izvršilo je testiranje na jednom psu u karantinu nakon čega su došli do zaključka da psi i mačke mogu biti pozitivni na novi korona virus.

Testiranje je dalo „blago pozitivan“ rezultat na virus. Lekari veruju da je pas virus dobio direktno od svog vlasnika. Međutim, ne znaju kako se virus preneo na psa, bilo putem čestica u vazduhu, direktnim kontaktom ili telesnim tečnostima.

„Nema dokaza da kućni ljubimci mogu biti izvor ove ljudske zaraze, i da ne mogu da se razbole. Potrebne su dodatne studije kako bi se shvatilo da li i kako različite životinje mogu biti pogođene virusom COVID-19“, izjavio je portparol odeljenja.

Vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi da održavaju dobru higijenu koja podrazumeva pranje ruku pre i posle dodirivanja životinja i njihove hrane i zabranu ljubljenja sa njima. Obolele osobe treba da izbegavaju konakt sa kućnim ljubimcima, a ako otkriju promene u zdravstvenom stanju životinja trebalo bi da odmah obaveste veterinara.

Savet vlasnicima kućnih ljubimaca da usled preterane zabrinutosti ne napuštaju svoje ljubimce.

Izvor: N1 INFO

Napiši komentar

13 − 6 =